-Trafik Sigortası, kaza sonucunda diğer araç veya üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararlar için sizi teminat altına alan zorunlu bir sigortadır.
-Karayollarında meydana gelen herhangi bir kazada , karşı araç veya üçüncü şahıslara karşı verebileceğiniz maddi, bedeni hasarları güvence altına alır. Yaptırılması devlet tarafından zorunlu tutulmaktadır.
Sigorta şirketi, poliçede tanımlanan motorlu aracın bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya zarara uğramasına sebebiyet vermiş olması durumunda , Fasıl 333 Motorlu Araçlar(Üçüncü Şahıs Sigortası) göre araç sahibine düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder.
Meydana gelen bir kazada zararın önlenmesi veya azaltılması amacıyla, sigorta ettirenin yapacağı makul ve zorunlu masraflar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Zorunlu Trafik Sigortası KKTC sınırları içinde geçerlidir.
-Çarpma, devrilme, yanma, çalınma, gibi zararlar karşısında aracınızı güvence altına alıyor. Genişletilmiş Kasko Koruması teminatlarını da standart olarak sunuyor.
Hayvanların araca vereceği zararlar, Grev, Lokavt, Kargaşalık, Halk Hareketleri, Terör nedeni ile oluşan zararlar, Deprem, yanardağ püskürmesi, sel ve su baskını sonucu oluşan zararlar, Kurallara uygun olmadan aracınızın yetkili olmayan kişilerce çekilmesi sırasında oluşacak zararlar, Sigara ve benzeri maddelerin teması sonucu oluşan yangındışındaki zararlar
Tazminat tutarının kesinleşmesi ve evrakın tamamlanmasını takiben, tazminat ödeme tarihleri sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermektedir.
Kullanım tarzı hususi olan araçlara otomatik olarak verilmektedir. Yılda kaç kez kaç gün verileceği sigorta şirketlerince farklılık göstermektedir
Yangın sigortasında ek sözleşme ile grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, terör, deprem ve yanardağ püskürmesi, kar ağırlığı, sel ve su baskını, yer kayması, fırtına, dahili su, duman, taşıt çarpması, kara taşıtları, deniz taşıtları, hava taşıtları, kötü niyetli hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar da teminat kapsamına alınabilir
Sözleşme süresi içinde; menfaat sahibinin değişmesi halinde sigortanın hükmü devam eder ve sigorta ettirenin sözleşmeden doğan hak ve borçları yeni hak sahibine geçer. Değişiklik halinde, sigorta ettiren/sigortalı ve sigortanın varlığını öğrenen yeni hak sahibi durumu 15 gün içinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür. Sigortacı değişikliği, yeni hak sahibi de sigortanın varlığını öğrendiği tarihten itibaren 8 gün içinde sözleşmeyi feshedebilir. Süresinde kullanılmayan fesih hakkı düşer.
Feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esası üzerinden hesap edilir ve fazlası yeni hak sahibine geri verilir.
Sigortalı şeylerin sahibinin değişmesi anında ödenmesi gerekli prim borçlarından, sigorta ettiren ile fesih hakkını kullanmayan yeni hak sahibi birlikte sorumludur.
Bu sigorta teminatı KKTC sınırları dışında da geçerlidir.
Sigortalıların;
Gerek vefatlarından sonra (kaza sonucu vefat teminatı)
Gerek yaşarken (maluliyet v.b. teminatlar)
Yıllık risk sigortası ürünüdür
-Trafik sigortası aracınızın üçüncü kişilere vereceği maddi ve bedeni zararları teminat altına alan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır.
Sadece üçüncü kişilere verilen zararları karşılamakta olup, kendi aracınızın hasarını ödemez.
Kasko ise, kendi aracınıza gelen maddi zararları teminat altına almaktadır. Kasko ile birlikte İhtiyari Mali Mesuliyet, Ferdi Kaza teminatları da verilebilmektedir.
Trafik sigortanız sadece bir kaza yaptığınızda karşı aracın, karşı araçtakilerin veya yayaların sizin kusurunuzdan kaynaklanan zararları öder.
Kasko poliçesi ise kendi aracınıza gelen zararları teminat altına alır.
Kasko Poliçesi Genel Şartlarının B1.1 Maddesi " Rizikonun gerçekleştiğinin öğrenilmesinden itibaren en geç BEŞ is günü içerisinde hasarın sigorta şirketine bildirilmesi" koşulunu ön görmektedir.
Poliçede belirtilen sürede ihbarı yapılmayan ve dosyası açılmayan hasarlar (mücbir bir sebep yok ise) ihbar sorumluluğu yerine getirilmediği için değerlendirmeye alınmamaktadır.
Mevcut araca ait kasko poliçesine, zeyilname ile yeni aracın bilgileri dahil edilebilir. İki araç arasında prim farkı var ise sigortalıdan tahsil edilir. Sigortalının eski poliçesindeki hasarsızlık indirimi, önceki şirkete ait poliçe bilgileri, Tramer belge no’su belirtilerek ve indirim belgesinde adı geçen aracın satıldığını teyit eden satış sözleşmesi/ruhsat temin edilerek ,aynı indirim oranı yeni düzenlenecek kasko poliçesine dahil edilir.
Kasko poliçesinde sigorta ettiren, sigorta sözleşmesini yapan ve prim ödeme sorumluluğunu taşıyan kişidir. Sigortalı ise ruhsat sahibidir.
Sigorta ettiren ile sigortalı aynı kişi olabileceği gibi, farklı kişiler de olabilir. Sigorta ettiren ya da sigortalı kişi ve/veya firma olabilir.
Sigortalı herhangi bir hasar durumunda giderleri teminat altına alınmış kişidir ve araç başkası tarafından sigortalanmış olsa bile tazminata hak kazanan kişidir.
Yangın sigortası ile yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar, sigorta bedeline kadar teminat kapsamına alınır.
Sigorta ettirenin ölümü halinde, sözleşmeden doğan bütün hak ve borçlar yeni hak sahibine geçer.
Sigorta ettiren/sigortalı, rizikonun gerçekleşmesi halinde aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür;
1- Rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde sigortacıya bildirimde bulunmak.
2- Sigortalı değilmişçesine gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini almak ve bu amaçla sigortacı tarafından verilen talimata elinden geldiği kadar uymak.
3- Sigortacı veya yetkili kıldığı kimselerin, makul amaçlarla ve uygun şekillerde hasara uğrayan bina ve yerlere girmesine, bunları teslim almasına, el koymasına, muhafaza altına almasına ve zararı azaltmaya yönelik girişimlerde bulunmasına izin vermek.
4- Zorunlu haller dışında, hasar konusu yer veya şeylerde bir değişiklik yapmamak.
5- Sigortacının isteği üzerine, rizikonun gerçekleşmesi nedenlerini ayrıntılı şekilde belirlemeye, zarar miktarıyla delilleri saptamaya, rücu hakkının kullanılmasına yararlı ve sigorta ettiren için sağlanması mümkün gerekli bilgi ve belgeleri gecikmeksizin sigortacıya vermek.
6- Zararın tahmini miktarını belirtir yazılı bir bildirimi makul ve uygun bir süre içinde sigortacıya vermek.
7- Tazminat yükümlülüğü ve miktarı ile rücu haklarının saptanması için sigortacının veya yetkili kıldığı temsilcilerinin sigortalı yer veya şeylerde ve bunlarla ilgili belgeler üzerinde yapacakları araştırma ve incelemelere izin vermek.
8- Sigortalı yer veya şeyler üzerine başkaca sigorta sözleşmeleri varsa bunları sigortacıya bildirmek.
Sizlere güvenli bir gelecek sunmak için Kıbrıs’ta en iyi sigorta hizmetlerini sunuyoruz. Her adımda yanınızdayız, güvenli bir yaşam için doğru çözümler burada.